flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Найчастіше українці скаржаться до ЄСПЛ на невиконання рішень судів

03 березня 2017, 15:26
Найчастіше українці скаржаться до ЄСПЛ на невиконання рішень судів
 

Під час чергового брифінгу Голова Верховного Суду України Ярослав Романюк поінформував журналістів про підсумки свого візиту до Європейського суду з прав людини та навів статистичні дані роботи Європейського суду з прав людини за 2016 рік.

Ярослав Романюк зауважив, що на відміну від двох попередніх років, упродовж 2016 року зросла на 32% кількість звернень громадян країн-членів Ради Європи. Лідерами звернень стали Угорщина, Румунія та Туреччина.

- На 80 тис. заяв, що надійшли до ЄСПЛ, загальна кількість заяв від України становить 18 тис. 150 заяв (22,8%), - наголосив Голова Верховного Суду України.

Кількість скарг українців на тривале невиконання або взагалі невиконання рішень національних судів України та Європейського суду з прав людини склала 65%.

Скарги від осіб, які зазнали втрат, насамперед майнових, на сході України становили у 2016 році 22%. Загальна кількість таких заяв на кінець 2016 року становить 3900.

У середньому від України надходить тисяча заяв на місяць. Разом з тим, приблизно 95% заяв, які надходять, визнаються ЄСПЛ неприйнятними, тобто такими, в яких не визнано порушення Україною взятих на себе зобов’язань, передбачених Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод.

Також Ярослав Романюк підкреслив, що новими у категорії справ, що надійшли до Європейського суду з прав людини від України стали люстраційні справи.

Голова ВСУ звернув увагу і на те, що, аналізуючи статистичні показники ЄСПЛ, необхідно враховувати той факт, що країни різняться між собою, у тому числі і за кількістю населення. Об’єктивним показником є те, що ЄСПЛ вираховує кількість заяв, які надходять, в середньому на 10 тис. населення. За цим показником Україна знаходиться на 8 місці, тобто на 10 тис. населення припадає 1,91% заяв.

- Із 993 рішень, постановлених Європейським судом з прав людини упродовж 2016 року, щодо України було винесено 73, - зауважив Голова Верховного Суду України. - До того ж в 70 із них ЄСПЛ констатував порушення Україною взятих на себе зобов’язань, передбачених статтями 2, 3, 5, 6, 8, 13, 15 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Найбільше порушень (27) констатовано по ст. 5 «Право на свободу та особисту недоторканність» Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Перебуваючи у Стразбурзі, Ярослав Романюк провів також низку робочих зустрічей з офіційними представниками установ Ради Європи, зокрема з очільником ЄСПЛ Гвідо Раймонді, Генеральним директором Генерального директорату з прав людини та верховенства права Філіпом Буайя, Головою Венеціанської комісії Джанні Букікіо та її Секретарем Томасом Маркертом, а також зі Спеціальним радником Генерального секретаря Ради Європи в Україні Режі Брійя.

Під час спілкування обговорювалися проблеми, що виникають у судовій системі України, а також подальші напрямки співробітництва органів Ради Європи та органів судової влади України.

Також Голова Верховного Суду України поінформував представників ЗМІ про те, як спрацювала судова система України упродовж 2016 року, скільки справ надійшло до судів та скільки з них було розглянуто.

Ярослав Романюк зазначив, що, за попередніми даними, у 2016 році на розгляд до українських судів надійшло понад 3, 8 млн. скарг, що приблизно на 3% більше у порівнянні з минулим роком, з них було розглянуто близько 3, 5 млн. справ.