flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Сторони процесу можуть самостійно обирати установу проведення судово-психіатричної експертизи

17 жовтня 2017, 11:17

Координаційний центр з надання правової допомоги нагадує, що Міністерство охорони здоров’я України видало накази, які суттєво змінюють процес проведення судово-психіатричної експертизи.

 

 

 

 

 

 

Так, Наказом №722 від 29.06.2017 «Про організацію служби судово-психіатричної експертизи» відмінено поняття головної установи в питаннях експертного забезпечення правосуддя висновками судово-психіатричних експертів та територіальний принцип призначення судово-психіатричної експертизи. Тому сторони судового процесу не обмежені територіальним принципом проведення судово-психіатричних експертиз та можуть клопотати про призначення експертизи в тій установі, в якій вважають за доцільне, а не в тій, яка була указана в попередньому наказі Міністерства.

 

Наказом № 889 від 02.08.2017 – «Про порядок проведення атестації та присвоєння кваліфікації судового експерта і кваліфікаційних класів судово-психіатричним експертам та позбавлення кваліфікації судового експерта і кваліфікаційних класів судово-психіатричних експертів» впроваджено процедуру атестації судово-психіатричних експертів. Цим Наказом Міністерство затвердило практичні вимоги, яким мають відповідати судово-психіатричні експерти. Затвердження переліку практичних навичок може підвищити якість роботи служби судово-психіатричної експертизи та спонукатиме судових експертів до отримання нових знань, не обмежуючись програмою підготовки в освітніх закладах. Державні службовці тепер не матимуть можливості впливати на процес атестації, оскільки вперше вимоги до членів комісії було приведено до Закону України «Про судову експертизу». Замість працівників Міністерства, до складу комісії будуть входити виключно судово-психіатричні експерти, що дає можливість професійній спільноті самостійно регулювати рівень компетентності фахівців. Також важливо те, що строк дії Свідоцтва про присвоєння кваліфікації судового експерта становить п’ять років, та продовжується після підтвердження судово-психіатричним експертом кваліфікації на той же строк, а також може бути вилучений за певних обставин.