flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Проблемні питання банкрутства фізичних та юридичних осіб: у Верховному Суді обговорили застосування судами норм КУзПБ

24 квітня 2023, 10:34

У 2022 році на розгляді місцевих господарських судів перебувало 15 669 справ про банкрутство чи неплатоспроможність. З них надійшло на розгляд 12 370 справ, а розглянуто – 12 842 справи. При цьому загальна сума грошових вимог, заявлених кредиторами і визнана судами, становить майже 1,5 млрд доларів. Це грандіозний ресурс активів, яких потребує економіка України для відновлення та розвитку. А судова влада має створити такі умови, за яких ці ресурси використовуватимуться максимально ефективно.

Про це зауважила голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Лариса Рогач під час круглого столу на тему «Застосування господарськими судами норм Кодексу України з процедур банкрутства» за участю суддів КГС ВС, апеляційних та місцевих господарських судів, які спеціалізуються на розгляді справ про банкрутство.

«Водночас бізнес, який втратив свої активи через війну і збанкрутував, справедливо повинен розраховувати на реалізацію об’єктивного права на відшкодування збитків за рахунок країни-агресора. За таких обставин важливо, щоб держава на законодавчому рівні закріпила реалізацію механізмів, які б максимально сприяли належній фіксації втрати активів», – наголосила Лариса Рогач.